YouTube on maailman toiseksi suurin hakukone ja palvelussa on yli miljardi käyttäjää. Niinpä YouTubesta löytyy sisältöä kaikille ja yritysten kannattaakin hyödyntää suurta käyttäjämäärää.

Suuresta käyttäjämäärästä huolimatta palvelu ei sovi kaikille yrityksille, sillä oman yleisön kasvattaminen vie aikaa ja siihen täytyy panostaa huolella. Muutaman yritysesittelyn tai mainosvideon lataaminen YouTubeen ei yleensä hyödytä yrityksiä.

Jos kuitenkin olet valmis panostamaan mielenkiintoisten videoiden tekoon ja YouTube-kanavan ylläpitämiseen, lue alla olevat optimointivinkit, jotta löydät yleisöä mahdollisimman tehokkaasti!

1. Luo mielenkiintoinen ja houkutteleva otsikko

Otsikko on ensimmäinen asia mitä käyttäjät lukevat videoita selaillessa. Luo siis otsikko, joka on selkeä ja houkutteleva. Otsikoita on pääasiassa kahta eri tyyppiä: houkuttelevia, joita on vaikea vastustaa sekä sellaisia, joista käy helposti ilmi, minkä ongelman video auttaa ratkaisemaan.

Tärkeimmät avainsanat kannattaa olla aivan otsikon alussa, koska videoita selaillessa käyttäjät saattavat selata otsikoita nopeasti ja lukea vain muutaman sanan per otsikko. Pidä otsikko alle 60 merkin pituisena, jotta otsikko näkyy kokonaan hakutuloksissa. Hyödynnä myös Googlen Trends palvelua, josta voit tutkia pinnalla olevia aiheita sekä suosittuja hakusanoja.

2. Kiinnitä huomiota kuvaus-kenttään

Kuvaus-kentästä näkyy aluksi vain noin 100 merkkiä, joten otsikon lisäksi panosta ytimekkääseen kuvauksen aloitukseen. Kuvaus-kenttään itsessään mahtuu paljon tekstiä ja pitkää kuvausta ei tarvitse vältellä. Haasteena onkin “Näytä lisää” -painike, joka tuo koko tekstin näkyville. Kuvauksen alku täytyy otsikon tavoin olla houkutteleva, jotta käyttäjät haluavat avata koko kuvauksen näkyville.

Ytimekkään aloituksen jälkeen voit lisätä tarkan kuvauksen videosta, kuten aikaleimat tiettyihin videon aiheisiin. Lisäksi kannattaa kirjoittaa yleinen kuvausteksti YouTube-kanavastasi, linkit sosiaalisen median tileihin, muutama hashtag sekä tunnustukset videonteossa mukana olleille tai sponsoreille.

3. Avainsanat ovat avainroolissa

Jokaiseen videoon voi lisätä myös avainsanoja. Lisää tärkeimmät avainsanat ensin ja sitten yleisempiä avainsanoja. Avainsanat, eli ns. tagit, liittävät videosi muihin saman aiheen videoihin ja näin auttavat käyttäjiä löytämään videosi tiettyjä avainsanoja hakiessa. Nämä avainsanat kannattaa olla useassa paikkaa: otsikossa, kuvauksessa, tageissa sekä itse videossa!

4. Kategoria kuntoon

Kuten avainsanatkin, myös kategoria yhdistää videosi samankailtaisiin videoihin, jotta käyttäjät löytävät haluamansa videot tietyillä avainsanoilla. Lisäksi YouTube saattaa suositella videotasi käyttäjille, jotka ovat katsoneet saman kategorian videoita aikaisemmin. Kategoriaa ei voi keksiä itse, vaan voit valita sen palveluun valmiiksi asetetuista kategorioista.

5. Pikkukuva (esikatselukuva)

Otsikon lisäksi pikkukuva (engl. thumbnail) on hakutuloksissa ja suositelluissa videoissa se, mihin käyttäjät kiinnittävät aluksi eniten huomiota. Videon lataamisen jälkeen YouTube ehdottaa muutamaa automaattisesti luotua pikkukuvaa. Suosittelen kuitenkin vahvasti luomaan sellaisen itse!

Ota tai luo kuva, joka selkeästi kuvastaa videotasi. Jälleen, voit tehdä videostasi houkuttelevamman vastustamattomalla pikkukuvalla. Yleensä toimiva yhdistelmä on selkeä kuva sekä lyhyt tekstinpätkä tai avainsana. Katso suosittujen videoiden pikkukuvia ja sovella havaitsemiasi asioita omissa pikkukuvissa!

6. Kortit ja päätösruudut

Voit lisätä videoihin maksimissaan viisi korttia, jotka näkyvät pieninä suorakulmion muotoisina ilmoituksina videoiden oikeassa yläkulmassa. Kortteja käytetään ohjaamaan katsojia eri sivustoille, eri videoon tai luomaan kyselyitä (engl. polls).

Lisäksi pystyt luomaan erillisen 5-20 sekuntia kestävän päätösruudun videoosi. Päätösruudussa voit esimerkiksi kehoittaa katsojia tilaamaan kanavasi tai mainostaa muita videoitasi. Päätösruudut ovat siistejä ja voit lisätä, poistaa ja muokata niitä jälkikäteen suoraan YouTubessa.

7. Tekstitykset äänettömille

Videoiden tekstitykset toimivat jälleen avainsanojen buustaajina, jonka takia kannattaa sisällyttää näitä avainsanoja itse videoon ja luoda sitten tekstitykset. Voit kirjoittaa tekstitykset itse tai antaa YouTuben tehdä automaattiset tekstitykset ja sitten muokata ne itse valmiiksi. Kaikista kätevintä on kuitenkin kirjoittaa videolle käsikirjoitus jo ennen videon luomista, ladata se YouTubeen ja antaa palvelun ajoittaa tekstit videoon automaattisesti.

8. Soittolistat syöttämään uusia videoita

Soittolistat ovat mainio tapa saada katsoja jatkamaan videoidesi katselua. Jos sinulla on paljon videoita samoista teemoista, yhdistä ne samoihin soittolistoihin. Voit myös luoda soittolistoja, joissa on muiden kanavien videoita. Esimerkiksi jos huomaat, että YouTubesta puuttuu soittolista, jonka aiheena on suomalaisten ruokien reseptit - ja olet itsekin tehnyt aiheesta videoita - voit luoda aiheesta soittolistan. Lisää soittolistaan omia videoita muiden tekemien videoiden joukkoon ja saat näin lisää katsojia, jotka ovat aidosti kiinnostuneet aiheesta.